Techniek

Gereedschap

Voor elke attractie die je bouwt gebruik je steeds weer andere technieken. Bij mij is het begonnen met figuurzagen en vijlen. Daarna kwam er solderen bij. Eerst zacht solderen maar sinds enige tijd ook hard solderen. Gaande weg leer je bij, zowel qua techniek als ook de toepassing ervan. Nu zal ik dus nog maar zelden de figuurzaag gebruiken omdat ik beschik over een lintzaag (van het merk Proxxon) en die voldoet meer dan prima. Van dit merk heb ik verschillende (kleine) elektrische handgereedschappen.

Ik zal een kleine opsomming geven van de gereedschappen die ik gebruik. Allereerst is er de kolomboormachine, voor mij echt onmisbaar. Verder heb ik nog een haakse boormachine (ook weer van Proxxon).

Ook heb ik een schuurschijf, gebouwd van een oude wasmachine motor. En dat ding gebruik ik echt veel; je hoeft niet super precies te zagen omdat je met de schuurmachine veel onderdelen heel erg nauwkeurig op maat kunt schuren.

Verder heb ik een heleboel handgereedschap, tangen, schroevendraaiers maar ook pincetten (en ga zo maar door…).

Ook beschik ik over een freesbank die computergestuurd werkt en waarop je dus onderdelen onbegrensd kunt vervaardigen die dan allemaal hetzelfde zijn.

Mijn laatste aanschaf was een vinyl-plotter waarmee je door jezelf ontworpen stickers kunt plotten.

De nieuwe plotter

Meestal is het zo dat als ik iets maak waar je wat specialer gereedschap voor nodig heb ik dat dan op dat moment aanschaf. Op den duur krijg je dan toch wel een flinke verzameling!

Aandrijving

Nog vóórdat je verlichting aanbrengt moet je natuurlijk zorgen voor een goede aandrijving. Ik gebruik hier bij voorkeur electro-motoren met vertraging voor omdat die relatief langzaam draaien en behoorlijk sterk zijn. Met uitzondering van de ‘Faller’-motor want die is eigenlijk helemaal niet zo sterk.

Electronica

Zoals ik al eerder opmerkte gebruik ik nu ook regelmatig de computer (of laptop) om mijn attracties en het licht aan te sturen. Ik ben begonnen met het schakelen van relaiskaarten die je dus met je PC kunt aansturen. (Mijn allereerste looplicht had ik gebouwd met behulp van een rolrelais zoals die vroeger gebruikt werden in telefooncentrales.) Tegenwoordig zijn er mogelijkheden genoeg om zonder echt verstand van de materie te hebben toch leuke schakelingen te kunnen maken. Denk daarbij ook aan de bouwpakketjes die je zo op internet kunt bestellen.

Een volgende uitdaging ligt in het verschiet ik wil namelijk in de nabije toekomst de mogelijkheden van de Arduino gaan verkennen. Op dit gebied ben ik een volstrekte leek maar ga de uitdaging toch weer aan omdat me dit enorm boeit en dan vooral dus met het oog op mijn kermis en toekomstige attracties.

Muziek

Iets waar ik het nog niet over heb gehad is dat er op mijn kermis muziek klinkt. Gewoon de hitjes die ikzelf leuk vind, meestal dus de al wat oudere! Ik heb vier mini-boxen in mijn attracties hangen (twee in de rups en twee in de botsauto’s). De boxen zijn verbonden met een oude gitaar versterker. Dat geeft meer dan genoeg geluid! Daarnaast draai ik dan nog een ‘geluidsdiorama’ van kermisgeluiden af waardoor er een mooi geheel ontstaat. Die kermisgeluiden zijn life op de kermis door de geluidsman van mijn orkest opgenomen (er was nog geen internet) en afgemixed in een professionele geluidsstudio. We waren destijds net bezig met de opname van een CD, er was kermis in het dorp en zodoende kwam van het een het ander.