Karimata

Dit reuzenrad is mijn oudste attractie en werd ergens begin jaren vijftig van de vorige eeuw door mijn vader gebouwd. Het model is tamelijk grof en wordt verlicht door middel van fietsenlampjes. (Op de vraag waarom hij zo grof had gebouwd antwoordde mijn vader altijd steevast dat dat kwam doordat er, vlak na de oorlog, niets was; geen materialen maar ook géén gereedschap voor de hobbyist).

Het rad wordt aangedreven door een touw dat aan de buitenkant van het rad in de daarvoor bestemde haken valt. Het rad heeft 16 spaken, 32 verbindingsstukken elk met twee fittingen voor (fiets-)lampjes en 16 gondels. Dit reuzenrad schijnt echt bestaan te hebben. (Het werd altijd opgebouwd op het plein aan de kant van de ‘Gelderse Poort’ zo vertelde een oom mij.) Of het uiterlijk overeen komt met het door mijn vader gebouwde model weet ik helaas niet. Waar ik echter wel achter ben gekomen (dankzij die oom van mij) is dat het rad zilverkleurig was en volledig van hout. Het moet een groot gevaarte zijn geweest want er moesten verschillende dagen aan de bouw ervan worden besteedt. Enige info over dit reuzenrad zou ik overigens zeer op prijs stellen. Wie helpt?

Met de restauratie van dit rad is mijn modelbouw-carriere begonnen. Enkele onderdelen waren namelijk zo ernstig door houtworm aangetast dat ze vervangen moesten worden. Ik wilde geen enkel risico lopen op verdere aantasting en heb uit voorzorg alle besmette delen vervangen. De kassa’s heb ik (vanaf deze foto met kartelrand) nagebouwd want die waren nergens meer te vinden. Helaas moesten twee woonwagens ook opgeruimd worden want die waren vrijwel volledig door de houtworm weggevreten.

De allereerste foto van mijn kermis begin jaren vijftig

Op de volgende foto’s zie je het reuzenrad na de restauratie. Onder andere is de beschildering gewijzigd en is er een motorwagen bij gekomen.

De ‘Karimata’ na de restauratie.