Arduino

Hoe het zover kwam… (oftewel van telefooncentrale-magneetwals naar digitale sturing)
Normaal gesproken gebruik ik twee (oude) computers (of laptops) per attractie: eentje voor de besturing van de motoren (het ritverloop) en eentje voor de lichteffecten (die bij elke afzonderlijke attractie anders zijn).
Omdat deze computers veel ruimte in beslag nemen (en lomp in gebruik) ben ik op zoek gegaan naar een oplossing die aanzienlijk minder ruimte in beslag neemt. Die heb ik uiteindelijk gevonden in de vorm van de Arduino.


De Arduino heeft een aantal eigenschappen die het gebruik ervan erg aantrekkelijk maken. Allereerst (ik heb dat al genoemd) is er het kleine formaat. Inbouwen in de attractie of een vrachtwagen behoort tot de mogelijkheden. Je hebt geen ellelange kabelbomen meer nodig omdat de schakeling in of dichtbij de attractie geplaatst kan worden. Nog een voordeel is dat de Arduino geruisloos is en aan het werk gaat zodra hij spanning krijgt. Opstarten behoort daarmee tot het verleden. Nog een erg belangrijk voordeel is dat de Arduino, vooral in vergelijking met een Laptop of PC, goedkoop is. Voor twee tientjes heb je hem al in huis en als je verder zoekt op het net dan vind je hem zelfs al voor ’n euro of acht. Let wel: je kunt de Arduino voeden middels de USB-uitgang op je PC maar voor de stand-alone functie die ik gebruik is een aparte adapter nodig van ongeveer 9 volt.

De start…
Ik heb een Arduino starterskit aangeschaft en ben vervolgens aan de slag gegaan. Omdat ik allereerst een looplicht wilde maken ben ik op internet (Youtube) gaan zoeken naar voorbeelden hiervan. Die zijn er legio!


Ik werk altijd met 4-kanaals looplichten anders krijg je veel te veel bedrading. Omdat mijn attracties altijd gedemonteerd moeten kunnen worden is dit een vereiste.
Als je eenmaal een schakeling hebt gevonden die geschikt is dan is het een kwestie van nabouwen op het breadboard. Vervolgens kun je testen of die schakeling voldoet aan jouw wensen.

Elk voordeel hep zijn nadeel…
Waar ik nog niet over heb gesproken is dat, voordat je de Arduino aan het werk kunt zetten, je hem eerst moet programmeren. Maar dit probleem kun je gemakkelijk omzeilen door de programmacodes te copieeren en in je eigen code te plakken. Vervolgens kun je de code naar eigen behoefte aanpassen. Ook hier weer biedt Youtube talloze voorbeelden.

Conclusie…
De Arduino is voor mijn hobby een meer dan waardevolle aanvulling en ook nog eens zeer leerzaam. Lichtsturingen vormen slechts ’n klein deel van de talloze mogelijkheden die dit printje biedt. Kortom Arduino is super!!!