Spookhuis

(Kijk voor een volledige bouwreportage op www.kermisclub.nl bij ‘spookhuis; mijn nieuwe project’)

Op deze pagina vertel ik iets meer over mijn nieuwste project; de bouw van een spookhuis. Het zal nog wel enige tijd in beslag nemen voordat deze attractie helemaal af is maar inmiddels ben ik al flink aan het bouwen!

Voorbereiding

Voor het zover was dat de bouw echt ter hand kon worden genomen moesten er een aantal zaken goed overdacht worden. Waar moet je (vooraf) rekening mee houden? Welke materialen ga je gebruiken? Hoe ga je de aandrijving van de wagens maken? En zo kan ik nog wel even door gaan.

Ik heb besloten om als allereerste een wagen te bouwen die aangedreven wordt door een elektromotor. Ik wil namelijk dat de wagens die op de baan gaan rijden zelfstandig worden aangedreven (dus geen ketting) want dat benaderd het voorbeeld uit de realiteit het beste en oogt uiteindelijk ook het mooist. Vervolgens dient de volgende vraag zich aan: hoe komt de stroomtoevoer tot stand? Daarbij moest ik al gauw denken aan de bouwwijze van elektrische(model-)treinen (Ik heb me in het verleden ook bezig gehouden met deze vorm van modelbouw en die ervaring kan ik nu mooi gebruiken bij mijn kermis). De wagens van het spookhuis volgen ook een spoor maar ik gebruik hier niet de treinrails voor maar de geleiderails van een racebaan (Scalectrix).

Hier een filmpje van mijn eerste proefopstelling.

Baanontwerp

Nu kon ik met het baanontwerp aan de slag. Dat was een heel gepuzzel want je moet je aan de afmetingen van de Scalextric-rails houden. Op de grote tafel in onze huiskamer ben ik dat gaan uitproberen. De enige echte ‘eisen’ waren dat de baan een etage zou krijgen, er zo min mogelijk kruisingen zouden komen en, als je in de attractie kijkt, er een schuine dalende baan zichtbaar zou zijn.

Deze baan heb ik opgeruimd (dat was in 2014) en in 2021 weer uitgepakt en in mijn werkplaats op de vloer weer in elkaar gestoken.

Daarna heb ik een tafel gemaakt waar ik de attractie op zou gaan bouwen.