Autoscooter

Ook alweer een tamelijk oude attractie die sinds de laatste tentoonstelling, zo’n dertien jaar geleden, niet meer uit de doos is geweest. Vandaar dat ik er uit die tijd bijna geen foto’s van heb. De foto die je hier ziet is zelfs nog van een eerdere datum…

Autoscooter
Een van de eerste foto’s van mijn scooter

De vloer heb ik gemaakt van messingplaat, mooi opgedeeld en in verband gelegd. Elke vloerplaat is voorzien van een stroomdraad zodat de stroomtoevoer naar de wagens altijd gegarandeerd is. Om de vloerplaten mooi recht te krijgen heb ik destijds een schuurmachine gemaakt van een oude wasmachinemotor. Diezelfde schuurmachine kwam overigens erg goed van pas bij het maken van de frontdelen die de dakrand vormen. De dakspanten zijn gemaakt van aluminium strips die je gemakkelijk kunt buigen. De dwarsverbindingen zijn met popnagels aan elkaar vastgemaakt. In het dak dat geheel demontabel is en dat op vier verlichte kolommen rust, bevinden zich de baanverlichting, de twee (mini-)boxen en de bel die aangeeft wanneer de rit begint of eindigt. De wagens heb ik toendertijd kant en klaar gekocht. De motoren, stroomtoevoer en de verlichting alsmede het gewicht heb ik aangepast. De wagens krijgen nu stroom via de vloer en het net dat in het dak gespannen is. De wagens rijden volstrekt willekeurig over de baan en, indien ze botsen, wijzigen ze hun rijrichting.

Inmiddels heb ik deze attractie danig onderhanden genomen en kun je onder het kopje ‘bouwfoto’s’ heel wat actuele foto’s terug vinden. In de rubriek ‘Filmpjes’ is de scooter in werking te zien.

Op onderstaande foto is te zien hoe de scooter er op dit moment (april 2020) bij staat. De frontpanelen zijn opnieuw gespoten en de paneelsteunen zijn voorzien van lampjes. De gehele elektrische bedrading is vervangen evenals diverse voedingen. Ook heb ik de wagens onderhanden genomen waardoor deze nu veel beter rijden. Overigens rijden er op dit moment vijf wagens rond terwijl ik er een als reserve achter hou. Vijf wagens lijkt niet veel maar in de praktijk is het dan druk genoeg op de baan!

Voor meer info en foto’s: kijk bij ‘bouwfoto’s’.