Karretje

Een van de eerste dingen die ik voor mijn spookhuis heb gemaakt was ’n (proef-)karretje. Ik moest namelijk eerst zeker weten of dit ook zou gaan werken.

Hier ’n filmpje van het proefkarretje.

Het karretje rijdt te snel maar het belangrijkste is dat het werkt!

Nu werd het tijd om ’n nieuw karretje te gaan maken dat er iets eleganter uit moest zien. De kap is gemaakt van berken-multiplex (2mm).

Om de motor meer ruimte te geven is aan de achterkant van de wagen ’n uitsparing gemaakt. Die wordt later afgedekt met ’n doodshoofd.

Op onderstaande foto zie je het proefkarretje en het definitieve karretje. Zoals goed te zien is, is dat het nieuwe karretje toch wel iets kleiner en slanker is.

Oud en nieuw

Hier zie je hoe het nieuwe karretje zijn eerste rit maakt.

Aandrijving

Het karretje wordt aangedreven door ’n motor die uit ’n Märklin stoomlocomotiefje komt.

Märklin locomotiefje

Deze loc wordt grotendeels gesloopt en voorzien van een trommelcollector omdat die meer kracht levert dan de oorspronkelijke schijfcollector. Märklin levert hier speciale opbouwsetjes voor. Door de ombouw rijdt de loc voortaan niet meer op wisselstroom maar op gelijkstroom.

Stroomvoorziening

Het wagentje rijdt op 12V gelijkstroom en krijgt zijn stroom door de Scalextric-geleiderails. De stroomafnemer onder het karretje is ook van dat merk en wordt aan de voorkant van het chassis gemonteerd.